BESTE KOOPVoor mijn woonkamer heb ik onlangs lamellen gekocht. Ze staan prachtig, maar als ik ze aanraak krijg ik last van huidirritatie. In de lamellen blijkt glasvezel te zijn verwerkt. Nu heb ik gehoord dat gevallen van huidirritatie vaker voorkomen bij deze lamellen. Had de leverancier mij hiervoor moeten waarschuwen en zo ja, moet hij de lamellen terugnemen?

Bij een horlogemaker heb ik het antieke horloge van mijn vader ter reparatie aangeboden en achtergelaten. Toen ik het horloge wilde ophalen, werd ik door een bordje met de tekst “gesloten wegens faillissement” verwelkomd. Hoe krijg ik nu mijn horloge terug?

Toen ik in de tuin koffie zat te drinken, ben ik door een tuinstoel gezakt. Een deel van de hete koffie kwam daarbij op mijn gezicht terecht en veroorzaakte een brandplek. Waarschijnlijk is het litteken blijvend. De stoel is nu kapot en mijn kleding zit vol koffievlekken. Aangezien ik de tuinstoel pas enkele jaren geleden had gekocht, ben ik bij de winkel verhaal gaan halen. Men heeft mij toen naar de fabrikant van de stoel verwezen. Is dat juist?

Een halfjaar geleden heb ik op straat een portemonnee gevonden met daarin een bedrag van ruim 500 gulden. Omdat ik uit de inhoud niet kon opmaken wie de eigenaar is, heb ik aangifte gedaan bij de politie. De portemonnee is nu nog steeds niet opgehaald. Wanneer mag ik die 500 gulden houden?

Een halfjaar geleden heb ik een fiets gekocht bij een winkel in het centrum. Toen ik laatst met de fiets vol boodschappen terugreed naar huis, werd ik midden op straat aangehouden door een voorbijganger. Hij beweerde dat ik op zijn gestolen fiets reed. Dat kon hij zien aan een plakkertje, dat inderdaad onder mijn zadel verstopt zat. Moet ik de fiets aan hem teruggeven?

Toen we nog getrouwd waren, kochten mijn ex-man en ik een auto. Om die te kunnen betalen, hebben we samen een persoonlijke lening afgesloten. Tijdens de scheiding hebben we afgesproken dat hij de auto mocht hebben, maar dat hij dan ook de lening zou afbetalen. Nu krijg ik van een incassobureau aanmaningen, omdat mijn ex-man zijn verplichtingen niet nakomt. Die rekeningen hoef ik toch zeker niet te betalen?

Ik heb geen huisdieren en keek dan ook vreemd op toen mij ongevraagd het boek “Veel plezier van uw huisdier” werd toegestuurd. Het bleek afkomstig van een postorderbedrijf, dat me in een begeleidend briefje verzocht het boek te kopen via de ingesloten acceptgiro. Ik wil het boek niet hebben, maar wil het ook niet terugsturen. Mag ik het boek houden zonder te betalen?

Vorige week kreeg ik een schoorsteen veger aan de deur die mij heeft overrompeld met een verhaal over de nare gevolgen van een verstopte schoorsteen. Ik heb hem daarna direct de schoorsteenkanalen laten vegen en kapjes op de uitstekende kanalen laten aanbrengen, dit laatste om te voorkomen dat door de warmte bedwelmde vogels erin vallen en de boel verstoppen. De rekening bedroeg 500 gulden. Achteraf heb ik spijt van die uitgave. Kan ik iets doen?

Mijn 17-jarige dochter kwam onlangs thuis met een naar mijn idee veel te dure trui. Omdat ze er “helemaal weg” van was heb ik er verder geen punt van gemaakt. Maar ik vraag me wel af of ik de koop ongedaan had kunnen maken vanwege het feit dat ze minderjarig is.

Afgelopen week heb ik mijn sousafoon bij de reparateur in de binnenstad afgeleverd. Kwartjes voor een parkeermeter had ik niet en ik kon ook moeilijk met dat zware muziekinstrument op de schouders de hele stad door. Ik parkeerde dus heel even voor de winkel en ja hoor, direct een bon van 65 gulden. Dat staat toch in geen enkele verhouding tot twee minuten parkeren?

Tijdens het snoeien van onze appelboom is de tuinman van de ladder gevallen. Met hem was alles goed, maar onze tropische vissen waren er een stuk erger aan toe. De ladder kwam namelijk door een ruit de woonkamer binnen en sloeg daar ons aquarium kapot. De tuinman zegt dat hij hiervoor niet is verzekerd. Moet ik nu zelf de schade betalen?

Mijn nieuwe zeilboot wilde ik meteen gaan proberen. Ik heb de boot op de trailer achter mijn auto gehangen. Kennelijk toch iets te haastig, want in een tunnel heb ik de trailer verloren. Drie auto’s die achter me reden, hebben daardoor nogal wat schade opgelopen. De boot had ik stom genoeg nog niet verzekerd. Moet ik die schade aan die auto’s nu zelf betalen?

Mijn buurjongen van drie jaar heeft zijn arm gebroken, nadat hij door de poppenwagen van zijn zus is gezakt. Zijn ouders hebben bij de fabrikant van de poppenwagen geklaagd. Die meent dat een poppenwagen niet bestemd is om iets of iemand anders dan een pop in te vervoeren. De fabrikant ontkent daarom dat het speelgoed een gebrek vertoont en weigert schadevergoeding. Is dat terecht?

Tien dagen geleden is een colporteur bij mij langsgekomen, die me heeft overgehaald een encyclopedie te kopen voor 4900 gulden. Ik heb daar nu flink spijt van. Eigenlijk heb ik helemaal geen behoefte aan een dergelijk duur naslagwerk. Kan ik er nog vanaf?

Onlangs ben ik naar het jaarlijkse concert van de harmonie in het plaatselijke culturele centrum geweest. De sfeer was fantastisch en de muziek al evenzo. Mijn stemming sloeg echter al snel om toen ik bij het vertrek merkte dat mijn dure leren jas was gestolen, nota bene uit de bewaakte garderobe waarvoor ik nog twee gulden moest betalen! De directie van het centrum weigert de schade te vergoeden, omdat bij de garderobe een bordje hangt met “de directie is niet aansprakelijk voor verlies, beschadiging en diefstal”. Kan dat zomaar?

Vlak voordat mijn vriend en ik op vakantie naar Salou zouden vertrekken, nam hij de benen. Weg vakantie. Ik moest de reis annuleren en hoewel de polis voor mijn situatie geen uitsluiting vermeldt, weigert mijn verzekeraar de kosten te vergoeden. Hoe kan dit?

In mijn tv-gids trof ik een lot met persoonlijk geluksnummer aan. Ik heb een bijgevoegd 06-nummer gedraaid, minutenlang een verkoopverhaal moeten aanhoren (wat mij enkele guldens kostte), mijn geluksnummer ingetoetst en niets gewonnen. Mag zo’n loterij eigenlijk wel?

Bij een postorderbedrijf kocht ik een “stepper” om thuis aerobic-oefeningen te doen. Na enkele weken steppen zag ik dat het apparaat aan de onderkant was verbogen. Vandaar dat-ie steeds zo kraakte! Het bedrijf vertelde mij dat de zichttermijn voorbij was en dat ik dus pech had. Heb ik dat ook echt?

Onze poedel Lady is al op leeftijd. We zijn bang dat ze over niet al te lange tijd zal overlijden. We zijn zo aan dat beest gehecht, dat wij haar graag in onze eigen tuin zouden willen begraven. Mag dat eigenlijk?

Voor het eerst samen met mijn nicht op vakantie naar Cyprus: ik was er helemaal klaar voor. Mijn zonnebrandcrème wat minder, want die kon de felle Cypriotische zon niet aan. Ik ben dan ook flink verbrand en moest een plaatselijke dokter consulteren. De doktersrekening - vreselijk hoog - heb ik na de vakantie opgestuurd naar mijn reisverzekering. Die heeft mij echter meegedeeld dat ik het eerst maar eens bij mijn ziektekostenverzekeraar moet proberen. Wie moet nu betalen?

Bij een bruidshuis heb ik een jurk gepast en gekocht. Ik ging er van uit dat het hier ging om een pasmodel en dat er voor mij een nieuwe jurk besteld zou worden. Nadat de jurk vermaakt was, bleek dat ze helemaal geen nieuw model hadden besteld. Ze hadden de jurk uit de winkel op mijn maten gemaakt. Ik zag dit, omdat de jurk niet helemaal schoon meer was. Mag ik een nieuwe jurk eisen?


Mag ik een nieuwe jurk eisen? Weet u bij welke van de twee ik moet zijn? Kan ik het hogerop zoeken? Mag dat allemaal zomaar? Klopt dat? Moet ik naar haar luisteren? Heeft hij gelijk? Bent u dat met ons eens? Staan zij in hun recht? Kan de vervangende huisarts al mijn medische gegevens inkijken? Is dit normaal? Is dat correct? Loop ik hiermee risico? Mag hij zomaar beslag leggen op mijn spullen? Moet ik hieraan meewerken? Mag ik dat doen? Wat nu? Is dat correct? Is dat juist? Mag mijn zorgverzekeraar deze eis stellen? Wie moet nu betalen? Mag de huisarts voor een ongevraagde visite kosten in rekening brengen? Ben ik verplicht in te gaan op zijn voorstel? Mag dat eigenlijk? Bij wie kan ik nu verhaal halen? Heb ik dat ook echt? Mag hij dat zomaar doen? Hoe kan dit? Is dat terecht? Mag de gemeente dit verplicht stellen? Vindt u dit geen fors bedrag? Moet ik die betalen? Is dit terecht? Mag zo’n loterij eigenlijk wel? Vindt u dit redelijk? Hoe kan dit? Dat klopt toch niet? Moet ik hiermee akkoord gaan? Moet ik hiermee genoegen nemen? Heeft hij gelijk? Moet ik die betalen? Moet dat? Kan ik er nog vanaf? Klopt dat? Hoe kom ik toch tot een oplossing? Moet ik die betalen? Is dat niet meer zo? Moet ik hiermee genoegen nemen? Kom ik nu nog in aanmerking voor die garantie? Mag de bank dit doen? Kan dat zomaar? Is dat juist? Hoe zit dat? Klopt dit? Wat kan ik nu nog doen? Moet ik dat slikken? Is dat juist? Kan dat zomaar? Kan ik iets doen? Is dat terecht? Ik kan toch zeker wel zelf bepalen waar ik mijn bril koop? Ik heb toch voor dat traject betaald? Wat nu? Mogen ze dat zomaar doen? Tegels mogen toch niet zo snel zomaar gaan scheuren? Is dat zo? Maak ik juridisch een kans? Kan ik de PTT nu aansprakelijk stellen? Moet ik nu alles alleen betalen? Kan ik nog iets ondernemen? Wat kan ik doen? Heeft hij gelijk? Wie kan ik nu op die schade aanspreken? Is dat juist? Kan ze de schade verhalen? Is dat correct? Is dat niet erg laat? Is dat terecht? Moet ik nu betalen? Moet ik hiermee genoegen nemen? Kan ik eisen dat hij de klus alsnog klaart? Dat kan toch niet? Kan ik het ergens hogerop zoeken? Klopt dat? Moet ik nu zelf de schade betalen? Is 1150 gulden daarvoor niet overdreven? Ben ik daartoe verplicht? Kan ik hierover ergens een klacht indienen? Ben ik door de dealer beetgenomen? Wat kan ik hiertegen doen? Kan ik ergens klagen? Kan dat? Is dit terecht? Moet ik de fiets aan hem teruggeven? Kunnen ze dat zo stellen? Die rekeningen hoef ik toch zeker niet te betalen? Heeft hij gelijk? Ben ik dat verplicht? Is dat niet voldoende? Hoe weet ik of hij gelijk heeft? Is dat zo? Blijft dit me mijn hele leven achtervolgen? Mag dat zomaar? Staat de beheerder in zijn recht? Moet ik dit accepteren? Klopt dit? Moet ik dit accepteren? Wat nu? Hoe kan dat? Hebben we recht op een schadevergoeding? Is dit terecht? Moet hij de lamellen terugnemen? Kan ik dit nu afdwingen? Wat kan ik hiertegen doen? Is dat niet erg laat? Heeft de verzekeraar gelijk? Kan ik iets doen? Had de bank mij daarover vooraf niet moeten informeren? Kan dat zomaar? Is dit terecht? Moet ik zo’n opslag betalen? Mag dit dan zomaar? Wat nu? Is dat correct? Wat kan ik nog doen? Is dat juist? Kan dat zomaar? Hoe krijg ik nu mijn horloge terug? Wat nu?
Hoe kan dat? Kan dat? Kan dat? Kan dat zomaar? Kan dat wel? Kan dat?
Kan dat?
Kan dat?
Kan dat?


Jaap Blonk & Ebony Band o.l.v. Werner Herbers
Live in Paradiso, Amsterdam, 4 november 1997
Muziek: Jaap Blonk
Tekst: Jaap Blonk, met dank aan de klachtenrubriek van de Consumentengids, midden jaren '90