BIOGRAFIE JAAP BLONK

Jaap Blonk (geboren in 1953 in Woerden) is componist, performer, dichter en beeldend kunstenaar.
Hij studeerde wiskunde en muziekwetenschap aan de universiteit, maar voltooide die studies niet.
In de loop van de 70er jaren ging hij saxofoon spelen en componeren.
Rond zijn 30e ontdekte hij zijn mogelijkheden als stem-performer, eerst bij de voordracht van poëzie en daarna in improvisaties en zijn eigen stukken. Bijna twintig jaar was de stem zijn voornaamste middel voor het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe klanken.
Vanaf 1994 is Blonk met elektronica gaan werken, eerst op basis van samples van zijn eigen stem, daarna ook met de pure synthese van geluid.
In 2006 heeft hij een sabbatical genomen en een jaar niet opgetreden. Vanuit een hernieuwd enthousiasme voor de wiskunde stortte hij zich op het programmeren en verwierf zich een nieuwe vrijheid in het creëren van muziek, visuele animatie en poëzie.

Als vocalist is Jaap Blonk uniek door zijn uitstraling op het podium en zijn vrijmoedigheid in improvisaties, gepaard aan een scherp besef van structuur. Optredens brachten hem naar alle continenten. Het gebruik van live-elektronica heeft zijn concerten een belangrijke extra dimensie gegeven. Vanaf 2012 brengt hij ook zijn programma “YappiScope” met live visuals.

De belangrijkste groepen die hij oprichtte en leidde waren Splinks (moderne jazz, 1983-1999) en BRAAXTAAL (experimentele pop, 1987-2005). In 2018, het jaar waarin hij 65 werd, begon hij een nieuwe dynamische band met jongere musici: "Jaap Blonk's Retirement Overdue".
Naast zijn vele solo's werkte hij samen met tal van musici in de hedendaagse en geïmproviseerde muziek, zoals Maja Ratkje, Mats Gustafsson, Carl Ludwig Hübsch, Ken Vandermark, Michael Lentz, Kees Wieringa, Michiel Braam, Cor Fuhler, The Ex, het Nederlands Blazers Ensemble en de Ebony Band. De Duitse componiste Carola Bauckholt schreef enkele stukken voor hem, waaronder een werk voor stem en orkest. Een opdracht voor een solostuk kwam van de Donaueschinger Musiktage 2002. Vanuit het Ars Electronica Festival in Linz ontstond twee maal een samenwerking met visueel computerkunstenaar Golan Levin.

Blonk werkte regelmatig voor radio en televisie en maakte enkele hoorspelen.

Hij maakt ook versies van zijn partituren op groter formaat voor tentoonstellingen. Geleidelijk maakten deze tekeningen zich los van het functionele en ontstond zelfstandig beeldend werk, waarin vaak digitale en handmatige methodes worden gecombineerd.

Hij heeft ook een eigen platenlabel, Kontrans, waarop tot dusver 30 titels zijn verschenen. Andere opnames van Blonk verschenen op vele labels in diverse landen, o.a. Staalplaat, VICTO, Relative Pitch, Terp, FMR en Klanggalerie.
Een verzameling van zijn op de Nederlandse taal gebaseerde klankpoëzie kwam in Augustus 2013 uit als een boek met 2 cd's, bij de Vlaamse uitgeverij Het Balanseer. Bij dezelfde uitgeverij verscheen een 45-toerenplaatje met Blonks versies van de gedichten van Theo van Doesburg. Vier bundels met beeldend werk, elk gecombineerd met een cd, werden gepubliceerd door de Berlijnse uitgeverij van kunstboeken “Hybriden-Verlag”. Ander beeldend werk verscheen bij Simulacrum Press (Canada), Xexoxial Editions (VS) en Redfoxpress (Ierland).